Otomasyon sistemine entegre edilmesi ile birlikte sera iklimlendirme seçenekleri kapsamında ihtiyaç duyulan oksijen karbondioksit değişimi ve salınımı daha düzgün bir şekilde gerçekleştirilir. İstenilen parametreler doğrultusunda seranın arzu ettiği havalandırma gün içerisinde farklı süreler dahilinde uygulanabilmektedir. Özellikle hava konsantrasyonu nun her noktasında eşit düzeyde olabilmesi adına özel fanlar akıllı sera sistemleri cihazları altında bulunmaktadır.
Yetiştirilecek olan bitkilerin özelliklerine ve yapılarına bağlı olarak bu cihazlar devreye girer ve hava sirkülasyonunu en iyi şekilde gerçekleştirir. Bu da sera içerisinde doğru homojen dağılımını sağlayarak kaliteli ve insan sağlığını koruyucu doğal bitkiler yetiştirilmesine imkan tanır. Ayrıca mevsim geçmeden bitkilerin tam sürede büyümesine fırsat verir.
Seraların temel prensibi, bitkilerin büyüyeceği ortamın şartlarını tamamen kontrol altında tutabilmek, dış etkenlerden mümkün olduğu kadar bağımsız bir yetiştirme ortamı elde edebilmektir. İlk olarak üretimin örtü altına alınmasında seranın kendisi söz konusudur. Ancak sadece örtü altına almak, içeride istediğimiz iklimin yaratılacağı anlamına gelmemektedir. Örneğin güneşli bir günde içerisi istenenden fazla ısınabilir, açık ve rüzgarsız gecelerde içerisi istenenden fazla soğuyabilir. Doğru bir iklim kontrolü için en azından aşağıdaki ögeler söz konusu olabilir:
Seralar,akıllı sera sistemleri kullanılarak bitkisel üretimin optimize edilmiş çevre koşullarında gerçekleştirildiği, dış ortamdaki olumsuz etkilerin sınırlandırıldığı kontrollü ortamlardır. Bitkinin ihtiyaç duyduğu su, gübre, besin maddeleri, ışık, sıcaklık, nem vb. kontrollü olarak bitkiye verilebilmesi, bitki üretiminin istendiği gibi sağlanabilmesi gerçekleşir
Sera Besin ve Gübreleme otomasyonunun genel çalışması; gübre tanklarından alınan asit ve gübrenin ihtiyaca göre mixer tankına gönderilip üzerindeki sensörlerden aldığı PH değerlerini uygun limitlere ulaşıncaya kadar devam ettiren ve limite ulaştığında bu akışı kesen gübrenin geri dönüşüm yoluyla tekrar gübre tankına dönmesiyle gerçekleşmesiyle olmaktadır. Bu akıllı sera sistemleri anlık ve hassas dozajlama yapılmaktadır. Mikser tankıyla su ve gübrenin ön karışımı sağlanarak homojen bitki besin çözeltisi elde edilmektedir. Sulama ve gübre miktarları takip edilebilir.
Sera otomasyon sistemleri kullanılarak seralarda iklimlendirme otomasyonu da gerçekleştirilmektedir. İhtiyaç duyulan sulama basıncı ve debi değerlerine göre farklı pompa seçimi yapılabilir. Her bir sulama grubu için farklı sulama süresi ayarlanabilir. Su ve gübre sayaçlarının bağlama girişleri vardır. Sulamada kullanılan su ve gübre miktarları takip edilebilir. Sera drenaj suyu kontrol özelliğini kullanarak sulama miktarını ve sayısını belirler, bunun için sulamada drene olmuş su verilerini kullanır. Seralarda en fazla maliyet oluşturan kalem ısıtmadır. Seraya uygun ve ekonomik ısıtma sistemi kurulması son derece önemlidir. Ayrıca her bitkinin en düşük ve en yüksek sıcaklık limit sınırları bulunmaktadır. Bu değerler arasında kalması için kışın gölgeleme, yazın ise havalandırma veya serinletme sistemlerinin iyi bir şekilde yapılması gerekmektedir. Sera içi neminin de anlık olarak hesaplanması ve içerideki nemin bitkinin ihtiyaç duyduğu optimum seviyede tutulması, ihtiyaçtan fazlasının havalandırma sistemiyle dışarıya atılması gerekmektedir.